Autokaupan purku käytännössä

Välillä autokaupassa asiat eivät mene toivotulla tavalla ja voidaan päätyä kaupan purkuun. Siihen voidaan päätyä monia eri reittejä, mutta yleensä kaupat puretaan, jos esimerkiksi autossa ilmenneitä vikoja ei pystytä korjaamaan, niiden korjaaminen käy kohtuuttoman kalliiksi tai ne ovat olleet muulla tavoin merkittäviä. Kaupan purkaminen onkin yleensä viimesijainen keino, mikäli autossa olevaa virhettä ei saada muulla tavoin oikaistua. Täältä voit lukea lisää siitä, milloin autokaupan purkaminen voi tulla kyseeseen.

Miten autokauppa sitten tosiasiassa puretaan?

Lähes aina kauppa puretaan tekemällä uusi kauppa- tai ostosopimus. Näin siis autokauppa myyjänä ostaa auton takaisin itselleen. Tärkeintä olisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, että ”palautuvasta” autosta hyvitetään tasan sama summa, mitä siitä on alkuperäisessä kauppakirjassa maksettukin. Tässä mennään usein metsään, sillä mahdollisten rahoitussopimusten, perittyjen toimituskulujen ja muiden kaupan sivukulujen kanssa laskutoimitus lopullisesta hyvityksestä saattaa olla hyvinkin monimutkainen. 

Maksaako kaupan purkaminen?

Kaupan purkaminen on vakiintunut käsite alalla. Se ei saa itsessään maksaa mitään, sillä tilanne tulee palauttaa ennalleen, niin kuin kauppoja ei olisi ikinä tapahtunutkaan. Ostajalle voi tulla korvattavaksi kuitenkin autosta saamansa käyttöhyöty. Tällä tarkoitetaan sitä hyötyä, mitä ostaja on autosta ehtinyt saamaan sillä aikaa, kun auto on ollut hänellä käytössä. Käyttöhyödyn laskemiseen ei ole olemassa kaavoja, vaan se on aina tapauskohtaista harkintaa. Käyttöhyödyn määrään vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka kauan ostaja on kyennyt autolla ajamaan ja kuinka kauan auto on seissyt korjaamon pihassa käyttökelvottomana. 

Jos autokauppa puretaan auton virheen seurauksena, ei käyttöhyödyn lisäksi muita maksuja pitäisi purkamisesta seurata. Esimerkiksi tilanteessa, jossa alkuperäisessä kaupassa annettu vaihtoauto palautuu ostajalle ja siihen joudutaan tehdä uusi rahoitussopimus, ei uutta luoton perustamiskustannusta voida vaatia. 

Usein myös autolle tehtyjen huoltojen ja korjausten korvaaminen arveluttaa. Mikäli kaupat puretaan virheen johdosta, on ostajalla yleensä oikeus saada korvaus esimerkiksi teettämistään välttämättömistä korjauksista tai katsastuksesta, sillä kauppojen purkautuessa hyöty näistä jää täysin myyjälle. Toki tämäkin on aina tapauskohtaista harkintaa.

Tilanne kaupan purkamisen jälkeen

Kaupan purkamisen tarkoituksena on palauttaa tilanne mahdollisimman samanlaiseksi, kuin tilanne oli ennen kaupantekohetkeä. Ostajan tulee palauttaa riidanalainen auto myyjälle ja myyjän tulee palauttaa suoritetut maksut ostajalle. Mikäli kaupassa on annettu vaihtoauto osana uuden auton kauppasummaa, palautuu vaihtoauto lähtökohtaisesti ostajalle takaisin. Usein kuitenkin myyjäliike on jo ehtinyt myymään vaihtoauton eteenpäin, jolloin vaihtoautolle alkuperäisessä kaupassa annettu arvo hyvitetään rahana kaupanpurkutilanteessa. Toki hyvityksestä voidaan sopia vapaasti sopimusvapauden nojalla, mutta mikäli myyjä ei suostu vaihtoauton rahalliseen hyvitykseen, ei vaihtoauton takaisinottamisesta voida kieltäytyä. Molempien autojen tulisi olla samassa kunnossa, kuin kaupantekohetkellä.


Jaa somessa:

Uusimmat artikkelit

Neuvot autokaupan kuluttajariidan ratkaisuun

Mikäli kaipaat henkilökohtaisia neuvoja juuri sinun autoriitasi ratkaisemiseksi, täytä lomake ja palaamme sähköpostitse mitä pikimmiten. Nämä neuvot ovat maksuttomia eivätkä sitouta sinua jatkopalveluihin! Tarvittaessa olemme kuitenkin tukenasi prosessissa pidempäänkin.