Voiko käytetyn auton palauttaa?

Usein ihmetellään, voiko käytetyn auton palauttaa ja millaisin perustein. Lähtökohtaisesti käytetyllä autolla ei ole palautusoikeutta. Edes uusilla autoilla ei ole yksiselitteistä palautusoikeutta. Niin kuin kaikessa muussakin tavaran perinteisessä kaupassa, myyjä voi tarjota palautusoikeuden asiakkailleen, mutta se ei ole lakisääteistä eikä se näin ollen ole oletusarvo käytetyn auton kaupassa. 

Mikäli ostetussa autossa on vikaa, ei kuluttaja kuitenkaan ilman oikeuksia ole. Myös käytetyissä autoissa, jotka on ostettu autoliikkeestä, on ostajan suojana kuluttajansuojalaki. Sen nojalla myyjä on virhevastuussa tietyin rajoituksin auton vioista. Laki mahdollistaa myös kaupan purkamisen, mikäli vikoja ei esimerkiksi voida tai suostuta korjaamaan tai niiden korjaaminen on kohtuuttoman kallista. Kaupan purkaminen on kuitenkin aina se viimesijainen oljenkorsi, sillä myyjällä on aina oikeus korjauttaa autossa ilmestynyt vika. Täältä voit lukea, miten autokauppa käytännössä puretaan. 

Mikäli auto on ostettu rahoituksella, voi kuluttajaa hämätä rahoitussopimuksessa oleva peruuttamisoikeus. Tämä ei kuitenkaan koske itse autokauppaa, vaan ainoastaan sen rahoitusta. Eli rahoitus voidaan perua 14 päivän kuluessa lakisääteisten ehtojen mukaisesti, mutta silloin autokauppa on toki pystyttävä rahoittamaan jollain muulla keinolla, kuten käteisellä tai toisella rahoituksella.

Etäkauppa suo poikkeuksen

Etäkaupalla ostetut autot ovat poikkeusvalossa palautusoikeuden suhteen. Täältä voit lukea lisää, mikä on etäkauppaa ja täältä siitä, miten etäkaupan peruutusoikeus oikein toimii. 

Kaikessa lyhykäisyydessään siis etäkauppana, joko koti- tai etämyyntinä, ostettu auto voidaan palauttaa ilman mitään sen kummempia syitä 14 päivän sisällä kaupoista. Mikäli lain vaatimia ennakkotietoja ei ole annettu ostajalle etäkaupasta, sopimuksen peruutusoikeus venyy jopa 12 kuukauden mittaiseksi eikä sopimuksen peruuttamisesta voida periä minkäänlaisia kuluja.  

Mikäli etämyynnin ehdot ovat asianmukaisesti annettu, niissä saattaa olla ehtoja esimerkiksi ”purkurahasta” tai sopimuksen peruuttamisen seurauksista. Ne kannattaa aina huolella lukea läpi ja mikäli ehdot ovat kohtuuttomia, voidaan niitä sovitella.

Yksipuolinen kaupanpurkuilmoitus

Ongelmia esiintyykin usein tilanteissa, joissa ostaja on varma kaupanpurkuoikeudestaan, mutta myyjä kieltäytyy kaupan purkamisesta. Niin sanottua yksipuolista kaupanpurkua ei voida autokaupassa tehdä, vaan asiassa vaaditaan aina keskusteluyhteys myös myyjän suuntaan. Jos ollaan umpikujassa asiassa, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. Usein silloin löytyy jokin keskusteluyhteys ja voidaan etsiä ratkaisua tilanteeseen. Tästä kirjoituksesta löydät vinkit neuvottelu- ja ongelmatilanteisiin.

Artikkelin termit: kuluttajansuoja, kuluttajansuojalaki

Jaa somessa:

Uusimmat artikkelit

Neuvot autokaupan kuluttajariidan ratkaisuun

Mikäli kaipaat henkilökohtaisia neuvoja juuri sinun autoriitasi ratkaisemiseksi, täytä lomake ja palaamme sähköpostitse mitä pikimmiten. Nämä neuvot ovat maksuttomia eivätkä sitouta sinua jatkopalveluihin! Tarvittaessa olemme kuitenkin tukenasi prosessissa pidempäänkin.