Ohjeita käytetyn auton ostoon

Netti on pullollaan oppaita ja ohjeistuksia käytetyn auton ostoon. Kannan kuitenkin oman korteni kekoon, koska uskon pystyväni tarjoamaan hieman tavanomaisesta poikkeavan kulman käytetyn auton ostossa huomioitaviin seikkoihin.  

Tutki auto huolellisesti

Lähtökohta on tietysti sama kuin kaikissa muissakin ohjeissa: tutki auto mahdollisimman huolellisesti. Kuluttajan asemassa olevalta ostajalta ei vaadita mitään erityisiä teknisiä kykyjä, mutta koeajo kannattaa joka tapauksessa tehdä mahdollisimman pitkänä ja erilaisilla teillä. Kiinnitä erityistä huomiota ylimääräisiin ääniin, nykimiseen ja muihin vastaaviin seikkoihin, jotka eivät “yleisellä elämänkokemuksella” kuulu normaalisti toimivaan autoon. Käy huolellisesti läpi auton maalipinta ja sisusta, sekä tarkista molempien rengassarjojen kunto. Jos mahdollista, auto kannattaa käyttää kuntotarkastuksessa vaikka omaan piikkiin (hinta on n. 100 €), koska se on mahdollisten ongelmien varalta halpa hinta siitä, että niistä ei tarvitse jälkikäteen taistella.

Nykyisin myyjät tarjoavat hyvin aktiivisesti erilaisia vakuutuksia ja lisäturvia teknisten ongelmien varalle. Kaikissa käytetyissä autoissa voi ilmaantua ongelmia, mutta huolellisella ennakkotarkastukselle pystyy väistämään niistä suuren osan. Suhtaudun itse lähtökohtaisesti melko negatiivisesti maksullisiin lisäturviin, koska ne varsin harvoin tarjoavat mitään todellista etua lakisääteiseen kuluttajansuojaan verrattuna. Lisää aiheesta voi lukea täältä.

Tarkista auton historia ja omistussuhteet

Edellä kerrottujen teknisten tarkastusten lisäksi on hyvä tarkastaa auton paperit ainakin siltä osin, että se on myyjän nimissä, eikä sieltä löydy mainintaa kaksikilpisyydestä, joka tavallisimmin tarkoittaa, että auto on jossain vaiheessa elinkaartaan lunastettu vakuutusyhtiölle kolarinvaurion takia. Autoissa ei nykyisin ole välttämättä enää paperista rekisteriotetta, josta nämä tiedot selviäisivät, mutta ne saa kahden euron kustannuksella Traficomin palvelusta. Tiedot voi toki kysyä myös suoraan myyjältä.

Se, että auto ei ole myyjäliikkeen nimissä ei välttämättä tarkoita mitään vilppiä tai muutakaan vilunkia. Yksityishenkilön lukuun myymistä kuitenkin käytetään välillä yrityksiin kiertää lakisääteistä kuluttajansuojaa, tai joissain tapauksissa veronkiertoon. Jos siis käy ilmi, että auto ei ole myyjän, on hyvä tiedustella minkälaisella kuviolla myyjä on liikkeellä. Autoja annetaan jatkuvasti liikkeille ns. myyntitiliin, joka on täysin normaalia ja hyväksyttävää toimintaa, mutta hyvien tapojen mukaisesti siitä olisi syytä ilmoittaa etukäteen. Kuluttajansuoja tällaisessa tilanteessa on hieman harmaalla vyöhykkeellä, mutta on selvää, että kuluttajansuoja on normaalisti voimassa, ellei kauppaa konkreettisesti ole tehty yksityishenkilöiden välillä ja suojan puuttumisesta ole nimenomaisesti erikseen mainittu.

Kirjaa kaikki lupaukset kauppasopimukseen

Erityisen tärkeää on, että kaikki myyntitilanteessa suullisesti annetut lupaukset kirjataan kauppasopimukseen. Jos myyjä esim. lupaa korjata jonkin havaitun vian tai puutteen, se pitää lisätä sopimukseen mielellään vieläpä niin tarkasti, että kerrotaan miten, missä ja koska se korjataan, ja ennen kaikkea kuka korjaukset maksaa. Eteen tulee lähes päivittäin tilanteita, jossa jo viikon päästä kaupoista ostaja ja myyjä muistavat asiat hyvinkin eri tavalla. Jos puheista ei ole mitään kirjallista dokumenttia, riita on valmis. Jos tämä ei tapa ei sovi myyjälle, on syytä siirtyä seuraavaan kauppaan. Mennessään voi taputella itseään olalle sen kunniaksi, että tuli vältettyä potentiaalisesti hyvinkin ongelmallinen autokauppa.

Huolehdi, että vakuutus tulee voimaan heti kaupantekopäivänä

Vakuutusten osalta yleensä mainitaan vain, että vakuutus on otettava käytettyyn autoon seitsemän päivän kuluessa omistajanvaihdoksesta. Vakuutus kuitenkin kannattaa ottaa voimaan heti samana päivänä kun kauppasopimus on allekirjoitettu. Autossa on muuten voimassa ainoastaan pakollinen liikennevakuutus, mutta ei kaskoa, tai muutakaan lisäturvaa. Jos vakuutus otetaan myöhemmin, vakuutusyhtiö voi myös evätä oikeusturvakorvauksen kyseisen autokaupan osalta. Vakuutuksen tavallisesti saa voimaan yhdellä puhelinsoitolla omaan vakuutusyhtiöön ja useimmiten myös suoraan vakuutusyhtiön nettisivuilta. Jos myyjä hoitaa vakuutukset ja rekisteröinnin puolestasi, pyydä erikseen, että vakuutukset tulevat voimaan heti. Uudessa autossa vakuutus on otettava lakisääteisesti voimaan käyttöönottopäivänä.

Tiivistettynä voi todeta, että huolellisuudella ja maalaisjärjellä pärjää hyvin pitkälle. Se voi autokuumeen iskiessä olla haastavaa, mutta pitämällä pään kylmänä voi säästyä hyvinkin ikäviltä ongelmilta jatkossa. Hyvä nyrkkisääntö autokaupoille on, että jos yhtään mietityttää, siirry suosiolla seuraavaan.

Artikkelin termit: kuluttajansuoja, takuu

Jaa somessa:

Uusimmat artikkelit

Neuvot autokaupan kuluttajariidan ratkaisuun

Mikäli kaipaat henkilökohtaisia neuvoja juuri sinun autoriitasi ratkaisemiseksi, täytä lomake ja palaamme sähköpostitse mitä pikimmiten. Nämä neuvot ovat maksuttomia eivätkä sitouta sinua jatkopalveluihin! Tarvittaessa olemme kuitenkin tukenasi prosessissa pidempäänkin.